bgarzh-TWhrcsdanlenetfrdeelhuitjaplptrorusressvthtruk

МОЗЪЧЕН БИОФИЙДБЕК

Това е метод, който помага да получаваме обратна връзка от нашите физиологични процеси. Ние работим с биофидбек от мозъчна активност - обратна връзка, която получаваме от работата на нашия мозък. Така успяваме да видим как протичат процесите в главата ни под формата на игра и след това се научаваме как да променим трайно модела на мозъчна активност. Работим също и със сърдечен биофийдбек, който показва сърдечния пулс и помага да се постигне кохерентност чрез техники, интерактивни упражнения и игри, които изграждат емоционална стабилност, увеличава виталността, изостря фокуса и избистря ума.

 
Биофийдбек - мозъчна гимнастика

Какво е биофидбек

Това е метод, който помага да получаваме обратна връзка от нашите физиологични процеси. Ние работим с биофидбек от мозъчна активност - обратна връзка, която получаваме от работата на нашия мозък. Така успяваме да видим как протичат процесите в главата ни под формата на игра и след това се научаваме как да променим трайно модела на мозъчна активност. Работим също и със сърдечен биофийдбек, който показва сърдечния пулс и помага да се постигне кохерентност чрез техники, интерактивни упражнения и игри, които изграждат емоционална стабилност, увеличава виталността, изостря фокуса и избистря ума.

Начин за постигане на себепознание

Може и така да се каже. Методът е изработен от водещи световни невролози с цел човек да може самостоятелно и без медикаментозна намеса да влияе върху физиологични промени в мозъка. ЕЕГ-биофидбек се базира изцяло на пластиката на мозъка. Тази наука твърди, че мозъкът през целия си живот е в състояние да изгражда синаптични връзки и нови неврални мрежи. Ние ползваме максимум 10 процента от мозъка си и винаги имаме достатъчно ресурс, за да компенсираме някаква моментна липса. Биофидбек по цял свят се прилага и при здрави хора за подобряване на издръжливостта – шофьори, спортисти, ползва се при артисти, защото подобрява капацитета на паметта им, ползва се от бизнесмени за намаляване на стреса. Стресът е физиологично състояние на мозъка, при което са променени съотношения на амплитуди на определени честотни вълни. Ние сме агресивни, раздразнени, стресирани заради неща, които ни дразнят в живота. Това са наслагвания на мозъчна активност.

Невротренингът в помащ на болни хора

Един от бащите на невротренинга е проф. Щерман, който е правел изследвания в НАСА през 70-те години на миналия век. Той се занимава с увеличаване на амплитудата на определен честотен обхват на мозъка. Открива, че увеличаването на тази амплитуда при хората с епилепсия намалява техните пристъпи. Днес в много неврологични клиники ЕЕГ-биофидбекът се използва като спомагателна терапия. Тя дава резултати при пациенти, прекарали инсулти, с Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, неврози, фобии, паник-атаки, проблеми със съня, булимия, анорексия, при деца, които имат проблем с концентрацията, които са хиперактивни, с детска церебрална парализа, при депресия, алкохолизъм и други зависимости.

Как на практика протича терапията

Върху главата на пациента се слагат електроди, както при ЕЕГ. Електродът събира сигнала от скалпа и го преработва в количествен и качествен анализ. Този сигнал постоянно се наблюдава от невротерапевт. Той вижда обхват на мозъчните вълни от половин до 34 херца и разглежда отделните части на този обхват. Напрежението на всеки обхват може да се промени чрез стимулация. Пациентът вижда избраните обхвати като игра с три параметъра. Тета-вълните, чиито завишени стойности се наблюдават при хиперактивни деца, аутисти и детска церебрална парализа например, могат да се видят като скоростта на снежен човек, който се спуска по ски писта. Бета-вълните, които са важни за логическото мислене, вниманието, краткотрайната памет, се появяват пред пациента като отдалечаване и приближаване на снежния човек. А вълните, които отговарят за напрежението, стреса, агресията, ще изглеждат на играта като запалени или загасени светлини.

Биофидбекът е измислен така, че терапевтът задава сложността на играта, за да стимулира пациента със силата на мисълта си да се приближи към нормата. В тази компютърна игра няма джойстик или мишка, имаш само главата си. Пациентът търси състоянието си, което отговаря на изискваните нужди в играта. Спокойствието на пациента поддържа светлините по пистата постоянно запалени и той се научава да се поддържа спокоен, за да не изгаснат лампите. Но когато успеете да задържите това състояние в рамките на 15 сеанса по половин час, мозъкът ви трайно се променя в този обхват. Чисто физиологично той изгражда съответните връзки и се научава на това състояние. Мозъкът е умно нещо. Трябва му малко помощ и той се наглася. И това е трайно.

Гимнастика на мозъка

Точно така. Много прилича на йога. Биофидбекът стои между медицината и източните традиции на медитация. Медитацията и положителното мислене са най-добрият начин за регенериране на мозъка. При положителното мислене се увеличава амплитудата между алфа и бета-вълните, което е важно, за да се генерира допамин. Така нямаме нужда от алкохол, за да се усмихнем. Aко става дума за пациенти с медикаментозно лечение, лекарят трябва да знае и да поддържаме контакт.

Напълно безопасна техника

Абсолютно. Апаратурата просто измерва мозъчната дейност. Точно както ЕЕГ. Това е тренировка на мозъка, която обаче не е лесна. Трябва мотивация, постоянство. Трябва да се идва два пъти седмично на сеанси, които са уморителни, защото мисленето боли. Но няма случай тренингът да не е довел до някакъв положителен ефект.

Приложение върху деца

Работи се с деца над 3-годишна възраст. Ние сме и психолози и работим много и с деца. Дечица, които са с ДЦП и не говорят, са тръгнали на училище след сеанси. Има случаи на хиперактивни деца, които благодарение на биофидбека живеят нормално и са завършили 3 висши образования. Има случай на момче на 6 години - с изцяло повреден говорен център, никога не е говорил, който започва да се учи да издава контролирани звуци. Сега повтаря и говори. Можем да повлияваме поведенчески особености – агресия, неразбиране на чувства, прекалена чувствителност – емоционални нарушения.

Има ли доза самовнушение или психотерапия

Като вид дейност това е медитация с обратна връзка, прилича на автогенния тренинг, но като резултат е чиста математика. Подобрението се вижда в стойности – честотни обхвати, количество и осреднен рапорт от сеанса.

Колко често трябва да се правят сеансите

Правят се 15 сеанса и това, което сте успели да постигнете, остава завинаги. То е като учене на език, като учене да ходиш. Това е трайно умение. Променяте напрежението на честотните обхвати и мозъкът, който е умен, се научава да генерира съответните вълни. Променя се биохимията на мозъка. Изгражда се допамин, колкото трябва, намалява се генерирането на стресови хормони. И после и да се опитвате да се ядосате, не успявате.Eзиков център ТЕРА си запазва правото да променя цените на услугите, условията на офертите и сроковете за изпълнение по всяко време!