Bulgarian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Belarusian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino French German Greek Hebrew Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Macedonian Malay Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Ukrainian
 Mon Jan 22, 2018, 2:29 pm

ЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ

Тук ще намерите всичко, което ви интересува за изучаването на нов език. Ще отговаряме на вашите въпроси и ще се радваме да споделяме опит.

Forum Topics Posts Last Post
5 принципа за повишаване на мотивацията
  1. Позитивното отношение мотивира. Кои са условията, които мотивират? Спомнете си ваш учител, приятел или родителите, които са ви подкрепили да се справите успешно с нещо, само като са ви окуражавали, че ще успеете. Това е пример за първия принцип – положителното отношение мотивира.
  2. Удоволствието мотивира. Със сигурност сте имали моменти на истинска наслада от нещо, което сте правили сам или с приятели. Спомняте ли си, колко силно мотивирани сте били за успеха и сте го постигнали? – Радостта мотивира.
  3. Да се чувстваш значим мотивира. Ако се замислите и поразровите в паметта си, ще успеете да намерите моменти, когато вашето мнение е било много ценно. Вашите идеи са били смислени и важни. Хората са се вслушвали във вас. Бяхте ли мотивиран? Обзалагам се, че сте били! Това е пример на третия принцип – да се чувстваш значим, мотивира.
  4. Успехът мотивира. Много хора се мотивират, когато успеят да направят нещо добре. Чувствате, че усилията, които полагате си струват и искате да постигнете успешен резултат. Това е четвъртия принцип – успехът мотивира.
  5. Личната полза мотивира. Всеки човек се интересува: “Какво ще спечеля от това?”. Когато служителите, участниците в курс на обучение или който и да е друг, види какви са личните му ползи, се мотивира.
Empty Empty Empty
Зависи ли успехът на децата от времето, което прекарват в учене?

Зависи ли успехът на децата от времето, което прекарват в учене? Добър въпрос, но на него е трудно да се отговори, тъй като за качеството рядко може да се съди по количеството. И все пак, да сравним по този показател ученици от различни страни.

В България учебните часове (по 45 минути) в средните класове са между 5 и 7, но няма точни данни за това по колко часа отделят учениците всеки ден за подготовката си извън клас. 

В Русия средношколците стоят всекидневно зад ученическото бюро по 4-4,5 часа, но учат до късно нощем, пише letidor.ru и събира информация за ученици от други страни 

Сингапур заема първо място в света по успех на учениците и се твърди, че именно там живеят най-умните гимназисти. Те, очевидно, се трудят много за тези резултати: за изпълнение на домашните си работи децата отделят по 10-12 часа седмично.

Финландия - в последните 30 години тази страна е успяла да създаде една от най-добрите образователни системи на света. Малките финландчета работят над своите домашни работи не повече от 3 часа седмично. Педагозите им са убедени, че след учебни занятия децата трябва да си почиват - много по-добре е да ходят в парка или на басейн, защото тези занимания са сто пъти по-полезни за детското развитие, отколкото да прекарват вечерите си над учебниците, според специалистите там. В училищата във Финландия няма не само домашни, но и изпити и матури - в края на общообразователния процес децата правят тест, който не влияе на нищо.

Коста-Рика - разположена на два океана, тази страна за някои е земен рай и няма нищо случайно във факта, че изпреварва всички страни на планетата по индексът "щастие". Тя не е на последно място и в образователните класации. Там 98% от населението между 15 и 24 години може да чете и пише. Правителството отделя колосалните 8% от брутния вътрешен продукт за образование и инвестира в развитието на млади умове. Децата учат по 3 часа в училище и по около 1-1,5 часа извън клас за домашните си.

Япония - смята се, че японските училища са сурови и взискателни, но това съвсем не е така. В началните класове децата не са натоварени с уроци, домашните им задачи не са много и за тях децата отделят около 3 часа седмично. В средните и гимназиалните класове количеството задачи се увеличава в геометрична прогресия и към края на образованието те учат едва ли не непрекъснато. Всеки ден след училище повечето от тях отиват на gakudo (нещо като нашата занималня), където първо си почиват за малко и после започват да подготвят домашните си.

Чили - децата там отделят доста време за учене, средно около 1007 часа годишно и очевидно има защо - сред страните от Латинска Америка Чили заема първо място по успех на учевиците по литература и математика.

Източник: www.noviteroditeli.bg

Empty Empty Empty
Нови такси в Софийския университет

 Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие предложението на деканите и за новоприетите студенти за учебната 2017/2018 година в шест факултета на СУ таксите за обучение ще останат като миналогодишните, а в другите десет факултета бяха приети различни промени за повишение на таксите в някои от специалностите. Има и факултет, в който таксите се намаляват за студентите в редовно обучение на специалността "Математика" във Факултета по математика и информатика - от 800 лева на 640 лева за новоприетите студенти. Първокурсници, приети с максимален бал в специалностите "Математика" и "Статистика", ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение.

 Без промяна остават таксите за обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в Биологическия факултет, Медицинския факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по педагогика и в Юридическия факултет.

 Увеличават се таксите за обучение на новоприети студенти и докторанти в Богословския факултет - за редовно обучение - от 540 лева на 560 лева, а за задочно обучение - от 246 лева на 300 лева.

 В Геолого-географския факултет за редовно обучение в специалността "Регионално развитие и политика" таксите се повишават от 380 лева на 420 лева, за задочно обучение в същата специалност - от 150 лева на 300 лева, а за задочно обучение в специалността "Туризъм" - от 150 лева на 420 лева.

 В Историческия факултет таксите за редовно обучение се повишават от 590 лева на 600 лева, за задочно обучение - от 200 лева на 400 лева, за задочно обучение на докторанти - от 450 лева на 900 лева.

 В Стопанския факултет таксите за редовно обучение в специалността "Стопанско управление" се повишават от 380 лева на 460 лева, а за редовно обучение в специалността "Икономика" - от 340 лева на 460 лева.

 Във Факултета по класически и нови филологии таксите за редовно обучение в специалностите "Японистика", "Кореистика" и "Южна, Източна и Югоизточна Азия" се повишават от 590 лева на 690 лева, а за задочно обучение на докторанти - от 600 лева на 1000 лева.

 Във Факултета по славянски филологии таксите за задочно обучение на докторанти от 600 лева стават 1000лева.

 Във Философския факултет за редовно обучение в специалността "Публична администрация" таксите се повишават от 380 лева на 420 лева, за задочно обучение - от 150 лева на 300 лева, а за редовно обучение в специалността "Културология" - от 560 на 600 лева.

 Във Факултета по химия и фармация таксите за редовно обучение на чуждестранни студенти в специалността "Фармация" се повишат от 4650 евро на 7000 евро, а за обучение на чужд език на чуждестранни студенти - от 4650 евро на 7000 евро

 Във Факултета по начална и предучилищна педагогика таксите за редовно обучение от 485 лева се повишават на 530 лева, за задочно обучение - от 485 лева на 530 лева. Намаляват се таксите за редовно обучение на чуждестранни студенти - от 3300 евро на 3100 евро, а за обучение на чужд език на чуждестранни студенти - от 3000 на 2550 евро.

Източник: www.novini.bg

Empty Empty Empty
Увеличението на учителските заплати идва през март

  На 20 януари ЕК излиза с електронно писмо, в което пише, че е направен одит на програмата и съгласно него няма разделение на властите в управлението на програмата. Това обясни проф. Николай Денков - служебен министър на образованието, в ефира на Нова телевизия. Критичните бележки са за тези неща, които аз изброих. Трите звена на управление са били под една шапка - тази на тогавашния министър, каза Денков. Европейските фондове говорят по много ясно правила. Всичко, което правим, е за да се спазят правилата. България има да свърши неща в средното образание, науката, висшето образование. Всички проекти, които са стартирали не са замразени, обясни служебният министър.

 По отношение на учителските заплати Денков заяви, че служебното правителство няма правомощия да променя бюджета. Увеличение на учителските заплати ще има със задна дата от януари 2017 година. Мартенската заплата на учителите трябва да дойде с увеличенито за предните два месеца, каза проф. Денков.

Източник: www.novini.bg

Empty Empty Empty
Защо е важно да научим език?
  1. Изучаването на чужд език открива необятни пространства – ранното изучаване на чужд език отваря умствения потенциал.
  2. Чуждият език е поле на нови възможности – изследвания показват, че децата между 1 и 12 години приемат новостите много по-лесно от всички останали
  3. Хората са казали „любовта към знанието е богатство“ – няма спор и по въпроса, че езикът е като прозорец към света, така че с два език, човек е повече от богат.
  4. Социалност в английският език – няма място за сравнение. С познания, само по един чужд език всеки може да контактува с хора от различни краища на света и без задръжки. Технологиите днес затвърждават това становище.
  5. Лансиране на толерантността – според други изследвания става видно и, че хората, които знаят повече от един език са много по-широкоскроени и отворени личности.
15 19 Guest Fri Sep 15, 2017, 7:57 pm
10 любопитни факти за немския език

1.       Немският език е най- разпространеният майчин език в ЕС.

2.       Немският език е официален в Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, 

Люксембург, Белгия и Италия, има официален статус във Франция и някои части на 

Средна и Източна Европа. Така взема превес спрямо всички официални езици на 

страните членки на ЕС.

3.       Немският език е един от трите най- често изучавани езици в света – преподава се 

в училищата на 119 държави по целия свят.

4.       Почти 1/5 от всички публикувани книги в света са на немски. Това са около 60 000 

нови заглавия.

5.       В САЩ живеят около 60 милиона души с немски произход. Около 10% от тях и до 

днес говорят немски. Те са най- голямата етническа група в САЩ.

6.       Първият вестник в света е бил на немски.

7.       В Южна Америка има дори индианци, които говорят немски диалект.

8.       Първата библия в САЩ е била отпечатана на немски език.

9.       Американската декларация на независимостта е била публикувана най- напред 

на немски.

10.   Думата Deutsch означава „народен“ „принадлежащ на народа“.

Empty Empty Empty

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com

Eзиков център ТЕРА си запазва правото да променя цените на услугите, условията на офертите и сроковете за изпълнение по всяко време!