bgarzh-TWhrcsdanlenetfrdeelhuitjaplptrorusressvthtruk
 Tue Jun 19, 2018, 6:27 am

ЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ

Тук ще намерите всичко, което ви интересува за изучаването на нов език. Ще отговаряме на вашите въпроси и ще се радваме да споделяме опит.

Forum Topics Posts Last Post
5 принципа за повишаване на мотивацията
 1. Позитивното отношение мотивира. Кои са условията, които мотивират? Спомнете си ваш учител, приятел или родителите, които са ви подкрепили да се справите успешно с нещо, само като са ви окуражавали, че ще успеете. Това е пример за първия принцип – положителното отношение мотивира.
 2. Удоволствието мотивира. Със сигурност сте имали моменти на истинска наслада от нещо, което сте правили сам или с приятели. Спомняте ли си, колко силно мотивирани сте били за успеха и сте го постигнали? – Радостта мотивира.
 3. Да се чувстваш значим мотивира. Ако се замислите и поразровите в паметта си, ще успеете да намерите моменти, когато вашето мнение е било много ценно. Вашите идеи са били смислени и важни. Хората са се вслушвали във вас. Бяхте ли мотивиран? Обзалагам се, че сте били! Това е пример на третия принцип – да се чувстваш значим, мотивира.
 4. Успехът мотивира. Много хора се мотивират, когато успеят да направят нещо добре. Чувствате, че усилията, които полагате си струват и искате да постигнете успешен резултат. Това е четвъртия принцип – успехът мотивира.
 5. Личната полза мотивира. Всеки човек се интересува: “Какво ще спечеля от това?”. Когато служителите, участниците в курс на обучение или който и да е друг, види какви са личните му ползи, се мотивира.
53206 54435 Guest Tue Jun 19, 2018, 6:27 am
Зависи ли успехът на децата от времето, което прекарват в учене?

Зависи ли успехът на децата от времето, което прекарват в учене? Добър въпрос, но на него е трудно да се отговори, тъй като за качеството рядко може да се съди по количеството. И все пак, да сравним по този показател ученици от различни страни.

В България учебните часове (по 45 минути) в средните класове са между 5 и 7, но няма точни данни за това по колко часа отделят учениците всеки ден за подготовката си извън клас. 

В Русия средношколците стоят всекидневно зад ученическото бюро по 4-4,5 часа, но учат до късно нощем, пише letidor.ru и събира информация за ученици от други страни 

Сингапур заема първо място в света по успех на учениците и се твърди, че именно там живеят най-умните гимназисти. Те, очевидно, се трудят много за тези резултати: за изпълнение на домашните си работи децата отделят по 10-12 часа седмично.

Финландия - в последните 30 години тази страна е успяла да създаде една от най-добрите образователни системи на света. Малките финландчета работят над своите домашни работи не повече от 3 часа седмично. Педагозите им са убедени, че след учебни занятия децата трябва да си почиват - много по-добре е да ходят в парка или на басейн, защото тези занимания са сто пъти по-полезни за детското развитие, отколкото да прекарват вечерите си над учебниците, според специалистите там. В училищата във Финландия няма не само домашни, но и изпити и матури - в края на общообразователния процес децата правят тест, който не влияе на нищо.

Коста-Рика - разположена на два океана, тази страна за някои е земен рай и няма нищо случайно във факта, че изпреварва всички страни на планетата по индексът "щастие". Тя не е на последно място и в образователните класации. Там 98% от населението между 15 и 24 години може да чете и пише. Правителството отделя колосалните 8% от брутния вътрешен продукт за образование и инвестира в развитието на млади умове. Децата учат по 3 часа в училище и по около 1-1,5 часа извън клас за домашните си.

Япония - смята се, че японските училища са сурови и взискателни, но това съвсем не е така. В началните класове децата не са натоварени с уроци, домашните им задачи не са много и за тях децата отделят около 3 часа седмично. В средните и гимназиалните класове количеството задачи се увеличава в геометрична прогресия и към края на образованието те учат едва ли не непрекъснато. Всеки ден след училище повечето от тях отиват на gakudo (нещо като нашата занималня), където първо си почиват за малко и после започват да подготвят домашните си.

Чили - децата там отделят доста време за учене, средно около 1007 часа годишно и очевидно има защо - сред страните от Латинска Америка Чили заема първо място по успех на учевиците по литература и математика.

Източник: www.noviteroditeli.bg

315 322 Guest Sun Jun 10, 2018, 8:32 am
Нови такси в Софийския университет

 Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие предложението на деканите и за новоприетите студенти за учебната 2017/2018 година в шест факултета на СУ таксите за обучение ще останат като миналогодишните, а в другите десет факултета бяха приети различни промени за повишение на таксите в някои от специалностите. Има и факултет, в който таксите се намаляват за студентите в редовно обучение на специалността "Математика" във Факултета по математика и информатика - от 800 лева на 640 лева за новоприетите студенти. Първокурсници, приети с максимален бал в специалностите "Математика" и "Статистика", ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение.

 Без промяна остават таксите за обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в Биологическия факултет, Медицинския факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по педагогика и в Юридическия факултет.

 Увеличават се таксите за обучение на новоприети студенти и докторанти в Богословския факултет - за редовно обучение - от 540 лева на 560 лева, а за задочно обучение - от 246 лева на 300 лева.

 В Геолого-географския факултет за редовно обучение в специалността "Регионално развитие и политика" таксите се повишават от 380 лева на 420 лева, за задочно обучение в същата специалност - от 150 лева на 300 лева, а за задочно обучение в специалността "Туризъм" - от 150 лева на 420 лева.

 В Историческия факултет таксите за редовно обучение се повишават от 590 лева на 600 лева, за задочно обучение - от 200 лева на 400 лева, за задочно обучение на докторанти - от 450 лева на 900 лева.

 В Стопанския факултет таксите за редовно обучение в специалността "Стопанско управление" се повишават от 380 лева на 460 лева, а за редовно обучение в специалността "Икономика" - от 340 лева на 460 лева.

 Във Факултета по класически и нови филологии таксите за редовно обучение в специалностите "Японистика", "Кореистика" и "Южна, Източна и Югоизточна Азия" се повишават от 590 лева на 690 лева, а за задочно обучение на докторанти - от 600 лева на 1000 лева.

 Във Факултета по славянски филологии таксите за задочно обучение на докторанти от 600 лева стават 1000лева.

 Във Философския факултет за редовно обучение в специалността "Публична администрация" таксите се повишават от 380 лева на 420 лева, за задочно обучение - от 150 лева на 300 лева, а за редовно обучение в специалността "Културология" - от 560 на 600 лева.

 Във Факултета по химия и фармация таксите за редовно обучение на чуждестранни студенти в специалността "Фармация" се повишат от 4650 евро на 7000 евро, а за обучение на чужд език на чуждестранни студенти - от 4650 евро на 7000 евро

 Във Факултета по начална и предучилищна педагогика таксите за редовно обучение от 485 лева се повишават на 530 лева, за задочно обучение - от 485 лева на 530 лева. Намаляват се таксите за редовно обучение на чуждестранни студенти - от 3300 евро на 3100 евро, а за обучение на чужд език на чуждестранни студенти - от 3000 на 2550 евро.

Източник: www.novini.bg

328 329 Guest Mon May 7, 2018, 5:18 pm
Увеличението на учителските заплати идва през март

  На 20 януари ЕК излиза с електронно писмо, в което пише, че е направен одит на програмата и съгласно него няма разделение на властите в управлението на програмата. Това обясни проф. Николай Денков - служебен министър на образованието, в ефира на Нова телевизия. Критичните бележки са за тези неща, които аз изброих. Трите звена на управление са били под една шапка - тази на тогавашния министър, каза Денков. Европейските фондове говорят по много ясно правила. Всичко, което правим, е за да се спазят правилата. България има да свърши неща в средното образание, науката, висшето образование. Всички проекти, които са стартирали не са замразени, обясни служебният министър.

 По отношение на учителските заплати Денков заяви, че служебното правителство няма правомощия да променя бюджета. Увеличение на учителските заплати ще има със задна дата от януари 2017 година. Мартенската заплата на учителите трябва да дойде с увеличенито за предните два месеца, каза проф. Денков.

Източник: www.novini.bg

2891 3004 Guest Tue Jun 19, 2018, 5:37 am
Защо е важно да научим език?
 1. Изучаването на чужд език открива необятни пространства – ранното изучаване на чужд език отваря умствения потенциал.
 2. Чуждият език е поле на нови възможности – изследвания показват, че децата между 1 и 12 години приемат новостите много по-лесно от всички останали
 3. Хората са казали „любовта към знанието е богатство“ – няма спор и по въпроса, че езикът е като прозорец към света, така че с два език, човек е повече от богат.
 4. Социалност в английският език – няма място за сравнение. С познания, само по един чужд език всеки може да контактува с хора от различни краища на света и без задръжки. Технологиите днес затвърждават това становище.
 5. Лансиране на толерантността – според други изследвания става видно и, че хората, които знаят повече от един език са много по-широкоскроени и отворени личности.
33100 34924 Guest Tue Jun 19, 2018, 6:26 am
10 любопитни факти за немския език

1.       Немският език е най- разпространеният майчин език в ЕС.

2.       Немският език е официален в Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, 

Люксембург, Белгия и Италия, има официален статус във Франция и някои части на 

Средна и Източна Европа. Така взема превес спрямо всички официални езици на 

страните членки на ЕС.

3.       Немският език е един от трите най- често изучавани езици в света – преподава се 

в училищата на 119 държави по целия свят.

4.       Почти 1/5 от всички публикувани книги в света са на немски. Това са около 60 000 

нови заглавия.

5.       В САЩ живеят около 60 милиона души с немски произход. Около 10% от тях и до 

днес говорят немски. Те са най- голямата етническа група в САЩ.

6.       Първият вестник в света е бил на немски.

7.       В Южна Америка има дори индианци, които говорят немски диалект.

8.       Първата библия в САЩ е била отпечатана на немски език.

9.       Американската декларация на независимостта е била публикувана най- напред 

на немски.

10.   Думата Deutsch означава „народен“ „принадлежащ на народа“.

322 322 Guest Sun Jun 17, 2018, 2:46 am

ПРЕВОДИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ

Тук ще намерите всичко, което ви интересува за преводите и легализацията. Ще отговаряме на вашите въпроси и ще се радваме да споделяме опит.

Forum Topics Posts Last Post
Преводи и легализация Пловдив
ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР ТЕРА 

Извършва преводи и легализация на над 20 езика.
Писмени преводи (на различна тематиката – обща, техническа, юридическа, икономическа, медицинска, художествена).
Устни преводи (за бизнес срещи, семинари, конференции, фирмени презентации, разговори и други).
Висококвалифицирани преводачи.
Разполага с 4 офиса в Пловдив.
Работи с български и чуждестранни клиенти от 2002-ра година.

Координация между клиент - преводач - редактор – краен превод.
Конфиденциалност на информацията.
Бързи срокове.
Изгодни цени.
Отстъпки при по-голям обем.
6 26 Guest Mon May 7, 2018, 5:20 pm

БЪЛГАРСКИ ЗА ЧУЖДЕНЦИ

Тук ще намерите всичко, полезно, ако сте чужденец и желаете да научите български език. Ще отговаряме на вашите въпроси и ще се радваме да споделяме опит.

Forum Topics Posts Last Post
Труден ли е българският за чужденците?

Как мислите?

29 29 Guest Mon Jun 18, 2018, 11:31 am

ФИРМЕНИ ТРЕНИНГИ

Тук ще намерите всичко, което ви интересува за фирмения тренинг. Ще отговаряме на вашите въпроси и ще се радваме да споделяме опит.

Forum Topics Posts Last Post
Как да направим добър бизнес?

1. Организирайте процеса

Организирайте целия процес на планиране като вземете в предвид следното:

 • привлечете в процеса на планиране ръководители на основните звена в предприятието и сформирайте екип отговорен за изготвянето на бизнес плана;
 • очертайте точно обхвата и обема на вашия бизнес план;
 • определете предварително срок, в които планът да бъде завършен;
 • разпределете отговорностите на всеки участник в екипа натоварен с планирането;
 • изгответе ако е необходимо заедно с участниците в екипа индивидуални работни планове свързани с целия процес на изготвяне на бизнес план;
 • организирайте и ръководете работните съвещания на екипа ангажиран с изготвянето на бизнес плана.

2. Оценете външните фактори

Направете оценка на състоянието на външната икономическа среда на компанията от гледна точка възможности и ограничения. Има някой отделни външни фактори чието влияние е важно да се прецени:

 • общите тенденции в развитието на икономиката на страната;
 • конкурентната среда в която работи компанията ви;
 • вашите доставчици и клиенти от гледна точка на възможностите им за влияние върху резултатите на вашето предприятие.

3. Оценете вътрешните фактори

Направете оценка на състоянието на вътрешната работна среда във фирмата от гледна точка на силните страни и слабите страни в работата на вашето предприятие:

 • социокултурна среда, управленски екип, лидерство;
 • ясно дефинирана стратегия , дългосрочни, средносрочни и краткосрочни цели;
 • състояние на основните дейности в предприятието (финанси, маркетинг,производство, продажби, персонал).

4. Анализирайте текущата стратегия и цели

Анализирайте настоящата стратегия, дългосрочни и средносрочни цели и ги оценете съобразно настоящата външно икономическа среда и настоящата вътрешна работна среда.

5. Определете нова стратегия и цели

Дефинирайте бъдещата стратегия, дългосрочни и средносрочни цели и ги обосновете на базата на преценка на бизнес средата.

6. Изгответе ясни планове

Организирайте превръщането на стратегията и дългосрочните цели в специфични планове и програми и се погрижете за съответните им ресурсно обезпечаване (финанси, техника, човешки ресурси).

7. Изгответе бюджети

Организирайте изготвянето на конкретни планове и бюджети поне за основните функции или звена – маркетинг, производство, продажби, финанси и управленски екип (със съответните необходими промени в организационната структура на компанията).

8. Сглобете общата картина

След всичко това остава само всички специфични планове на отделните звена да се сглобят и да се комплектова общият бизнес план на организацията.

За да успеете в целия този процес на планиране, трябва са си осигурите няколко основни опорни пункта:

 • участието и сериозното отношение на висшето ръководство към процеса на планиране. Плановете трябва да се възприемат като положително развитие, а не като някакви наложени ограничения.
 • краткосрочните, средносрочните и дългосрочните цели на компанията трябва да са реалистични и да не се възприемат нито като много ниски и неамбициозни, нито като много високи и непостижими (използвайте концепцията SMART).
 • слабите страни, идентифицирани по време на анализите в процеса на планиране трябва или да се елиминират като проблем или да се минимизира тяхното влияние върху крайните резултати на кампанията.
 • планът трябва да е добре оформен и представен по възможно най-разбираемият и опростен начин. Членовете на организацията трябва да знаят как тяхната работа допринася за изпълнението на заложените в плана цели.

изт. http://www.novavizia.com

14751 14886 Guest Tue Jun 19, 2018, 6:20 am

ПРОГРАМА "АЗ МОГА ПОВЕЧЕ"

Тук ще намерите всичко, което ви интересува за Програма "Аз мога повече". Ще отговаряме на вашите въпроси и ще се радваме да споделяме опит.

Forum Topics Posts Last Post
Програма "Аз мога повече"

Езиков център ТЕРА е одобрен доставчик на обучение по ключова компетентност 2: Общуване на чужди езици по програмата "Аз мога повече" към Агенцията по заетостта

Срокът на програма "Аз мога повече" e удължен до 31 август 2015г. Всички одобрени получават уведомително писмо и имат възможност лично да изберат доставчик на обучение.  
Всички работещи на трудов договор могат да подадат документи за кандидатстване, включително и самоосигуряващите се лица. Одобрените получават ваучер на стойност 700 лв. за езиково обучение, който покрива изцяло курса от 300 учебни часа - 3 поредни нива на обучение от първо до шесто (А1-С2), учебните материали и всичко необходимо - не се изисква допълнително заплащане. 
Езиков център Тера е водещ езиков център в гр. Пловдив. Нашите общи езикови курсове, разработени по най-съвременните образователни системи и с необходимите аудио и видео технологии, са предпочитани от голям брой одобрени с ваучери по програмата "Аз мога повече".

 

15 25 Guest Mon Apr 9, 2018, 7:47 pm
Програма АЗ МОГА 2017
Езиков център Тера стартира обучение по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020г.” от Агенция по заетостта на заети лица с ваучери по схема "Аз мога повече". Курсистите се обучават безплатно в три поредни нива – от А1 до С2 - 300 учебни часа.
 

Oбучение с ваучери по английскии немски език по ОП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020"

Езиков център Тера стартира обучение по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020г.” от Агенция по заетостта на заети лица с ваучери по схема "Аз мога повече". Курсистите се обучават безплатно в три поредни нива – от А1 до С2 - 300 учебни часа.

Езиков център Тера предлага обучение по:
Английски език – А1, А2, В1, В2, C1 и C2 (всяко ниво по 100уч.ч.)
Немски език - А1, А2 и В1 (всяко ниво по 100уч.ч.)

Обучавайки се при нас ще получите качествено обучение, гарантирано от квалифицирани преподаватели с дългогодишен опит, съвременни обазователни системи и високоефективни методики. Обучението се извършва в уютни, специално обурудвани зали с централно местоположение.

Преди стартиране на обучението се попълва входяш тест за определяне на нивото на владеене на езика. На курсистите се предоставят оригинални учебни материали и график за провеждане на езиковото обучение за три нива - 300 уч.часа. След успешно приключване на обучението се издава сертификат за завършено ниво, съответстващ на европейската езикова рамка.

За повече информация и записване свържете се с нас на следните телефони:

032/ 262666; 0896 773 793; 0888 905 161; 0899 221 552

4368 4387 Guest Tue Jun 19, 2018, 6:25 am

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com

Eзиков център ТЕРА си запазва правото да променя цените на услугите, условията на офертите и сроковете за изпълнение по всяко време!